pxc torelló

pxc torelló

viernes, 28 de junio de 2013

CIU, PSC, ERC I ICV ENCONTRA DE LA MOCIÓ per derivar a les entitats financeres el pagament de l’IBI i la plusvàlua dels habitatges amb residents que estiguin immersos en processos d’execucions hipotecàries o hagin estat desnonats

Añadir leyenda








PLATAFORMA PER CATALUNYA
TORELLÓ

Pàgina web: www.pxcatalunya.com  E-mail: josepmaria7@hotmail.com
Telèfon: 639 887 203
Josep Maria Soldevila Miró, portaveu del grup municipal de Plataforma per Catalunya (PxC) a l’ajuntament de Torelló, tal i com disposa la Llei Municipal i de Regim Local de Catalunya,  presenta per tal de ser inclosa en l’ordre del proper Ple ordinari a celebrar el dia 27 de maigl de 2013 la següent:
PROPOSTA DE RESOLUCIÓ
Moció per derivar a les entitats financeres el pagament de l’IBI i la plusvàlua dels habitatges amb residents que estiguin immersos en processos d’execucions hipotecàries o hagin estat desnonats
Atès que els ajuntaments tenen les facultats recaptadores als municipis de l’Impost Sobre Béns Immobles (IBI) i l’Impost Sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU) més conegut com a plusvàlua.

Atès que l’any 2012 Catalunya va liderar les execucions hipotecàries en el conjunt d’Espanya amb el 20,3% de processos iniciats. En total els òrgans judicials van iniciar 91.622 execucions, un 17,7% més que el 2011. Les execucions hipotecàries iniciades pels òrgans judicials espanyols han crescut un 368,7% durant els cinc anys de la crisi (2008-2012) comparades amb les registrades en els cinc anteriors (2003-2007), de manera que s'han multiplicat per més de quatre i han registrat un augment mig anual d'un 73,7% segons les dades del Servei d'Estadística Judicial del Consell General del Poder Judicial. Atès la malmesa situació financera de moltes famílies que han estat desnonades o bé que es troben immerses en el procés d’una execució hipotecària o de transmissió forçosa de la seva llar. Davant d’aquesta situació és responsabilitat de l’Administració pública engegar iniciatives encaminades a pal·liar  la precària situació d’aquestes persones.

Atès que, un cop executat un desallotjament forçós, en alguns casos la persona desnonada continua constant com a titular de l’habitatge perquè el banc no formalitza el canvi en el registre de la propietat. Això genera una situació d’injustícia i incongruència en fer que les càrregues impositives derivades de la propietat de l’immoble que passa a ser del banc corrin a càrrec de la persona que ha estat desnonada. L’Ajuntament té la potestat d’obligar els bancs a fer-se càrrec de la titularitat dels pisos desnonats.

Atès que aquells qui perden la seva residència fruit de l’impagament de la hipoteca han de fer front al pagament de l’Impost Sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU), que grava la transmissió de la propietat. Aquest és un impost vigent ja a l’època de la bombolla immobiliària, durant la qual es considerava que quan un habitatge canviava de mans el propietari original guanyava diners amb la transacció. Però avui dia això dibuixa un escenari paradoxal en què es tracta la persona afectada per una transmissió forçada de la seva llar com si s’hagués enriquit. D’altra banda es genera un greuge comparatiu, ja que aquest mateix impost no afecta al banc que transmeti aquest mateix habitatge al “banc dolent”.

Per tot això, el Grup Municipal de Plataforma per Catalunya (PxC) demana el següent:

1.- Deixar sense efecte el cobrament de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) i la plusvàlua als propietaris d’una residència habitual que estiguin immersos en un procés d’execució hipotecària per no poder pagar el crèdit que mantenen amb el banc i derivar a les entitats financeres el pagament d’aquests impostos.

 2.- Derivar el pagament de l’IBI i la plusvàlua a les entitats financeres que hagin arribat a un acord amb els propietaris d’habitatges per tal que no siguin embargats i continuïn com a inquilins amb un lloguer social.

 3.- Considerar la pròpia execució hipotecària causa suficient per justificar de forma automàtica la insolvència del veí deutor en els casos en què els bancs o caixes d’estalvi es quedin amb l’habitatge. Això implicaria que també es derivés directament vers l’entitat financera l’impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, devengat del propi procés de transmissió forçada de l’habitatge.

 4.- Instar la Hisenda Pública Espanyola a considerar com a causa no subjecta a l’Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats derivat de formalitzar un contracte de compravenda d’un habitatge el fet d’arribar a un acord amb l’entitat financera perquè l’inquilí no sigui embargat i continuï residint-hi amb un lloguer social del pagament.

 5.- Instar l’Administració Central a accelerar els canvis de titularitat cadastral derivats d’execucions hipotecàries perquè es realitzin amb la major celeritat possible i evitar així cobraments indeguts de l’IBI i la taxa d’escombraries a les persones immerses en aquest procés.

6.- Sol·licitar una modificació de la Llei d’Hisendes Locals en l’apartat dels canvis de titularitat cadastral i el pagament de la plusvàlua en les execucions hipotecàries perquè els bancs es facin càrrec d’aquests desemborsaments per tal de dotar el procés de garantia jurídica.


7.- Impulsar la creació d’un registre per censar els habitatges de torelló que han estat objecte de desnonament i les entitats financeres que han passat a ostentar-ne la propietat, per tal de transmetre el pagament dels tributs al nou propietari, és a dir, a bancs i caixes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario