pxc torelló

pxc torelló

lunes, 5 de noviembre de 2012

pxc torelló vota encotra de les ordenances


L'equip de govern de Torelló congela les ordenances
Política - Torelló - 30/10/2012

L’equip de govern de Torelló, CiU i ERC-JpT, congela les ordenances fiscals per a l’exercici del 2013, mentre els tres partits de l’oposició (PSC, PXC i ICV) hi voten en contra. L’alcalde, Santi Vivet, va afirmar que “són unes ordenances pensades i estudiades per fer front a una situació que es presenta difícil tant en l’àmbit econòmic com en el social” i que qualsevol persona que volgués tirar endavant les finances municipals “sense augmentar la recaptació, sense deixar de prestar els serveis i sense endeutar-nos són les que proposaria”. Per la seva banda, el regidor d’Hisenda, Albert Portús, va destacar en el mateix sentit que són unes ordenances “de contenció” donada la situació de crisi i que s’ha fet un esforç molt important per no augmentar “la pressió fiscal”. Una de les novetats és que l’IBI (Impost de Béns i Immobles) es fracciona en quatre pagaments, enlloc de dos com fins ara, mentre que la taxa de recollida d’escombraries en dos pagaments. Respecte l’IBI més del 92% dels rebuts “baixaran, es congelaran o com a molt augmentaran 20 euros”. Per tant, la puja es situa “entre l’1 i el 2%”. Així, es redueix el tipus impositiu de l’IBI que es fixa en el 0’539%, en el que Portús va qualificar “de decisió política, perquè tècnicament no es veia factible”. Tot i això, els rebuts encara notaran l’impacte de la darrera revisió cadastral. Pel que fa les deixalles va assenyalar que el seu cost baixa un 2%.

L’altra novetat és la implantació la nova quota del servei de teleassistència domiciliària que serà entre 3’5 i 8’5 euros al mes segons la modalitat. Actualment, el servei té 365 usuaris. Albert Portús va deixar clar que, per motivacions econòmiques, “ningú no quedarà desatès”.

La regidora d’ICV, Roser Mas, va manifestar que “seria bo que les ordenances anessin acompanyades d’unes línies programàtiques o propostes”. En l’aigua hi troben a faltar les bonificacions que premiïn el consum responsable i castiguin el consum excessiu, qüestiona si el servei de deixalles serà de qualitat tenint en compte que s’ha abaixat el preu o que el copagament pel servei de teleassistència és un “desmantellament de l’estat del benestar” i pregunta com és que ERC hi participa.

El regidor de PXC, Josep Maria Soldevila, considera que “els números actuals són inapropiats pels temps que estem”, tot i que va explicar que “hi ha coses bones i coses dolentes en les ordenances”, però que les pujades “no ens agraden gaire”. Ho va dir fent referència al cobrament del servei de teleassistència.

Per la seva banda, el regidor del PSC, Marc Fontserè, va assenyalar que “no sabem trobar una priorització en les ordenances” i que una de les novetats més importants “és una visió impositiva i una regressió”. També va coincidir amb la resta de grups de l’oposició no entendre la nova quota del servei de teleassistència i va preguntar perquè “no s’introdueix un sistema de varemació per ingressos”.

El ple de Torelló també va aprovar el calendari fiscal per l’any 2013.


L'equip de govern de Torelló congela les ordenances
L'equip de govern es va quedar sol en l'aprovació de les ordenances fiscals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario